Anahtar Kelime Nedir? Optimizasyonu Nasıl Yapılır? - Blog Yağmuru

Haberler

Anahtar Kelime Nedir? Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

Anahtar Kelime Nedir? Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

Anahtar Kelime Nedir? Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

 Anahtar kelime, her arama motoru için en ehemmiyetli SEO ögesidir. Arama motorlarının, sorguyu sayfalarla eşleştirdikleri sözcüklere verilen addır. Doğru anahtar sözcükleri seçmek, SEO için ilk ve en ehemmiyetli adımdır. Şayet ilk adımda zafersiz olunursa ileride atılacak adımlar daha güç olacaktır ve muhtemelen zamanınızı ve paranızı boşa tüketmiş olacaksınız. Hangi anahtar sözcükleri optimize edeceğinizi tanımlamanın birden fazla yolu vardır. Bu yollardan kimileri, çevrimiçi popülasyonun hangi sözcükleri aradığını veya rakiplerinizin hangi anahtar sözcükleri kullandığını dikkatlice tahlil etmektir. Bu yollardan değişik olarak ve en ehemmiyetlisi ise sitenizi en iyi biçimde belirleyen sözcükleri bulmaktır.


Anahtar Kelime Nedir? Optimizasyonu Nasıl Yapılır?


Anahtar Kelime Seçimi Ve Optimizasyonu

Bir kelime ile arama motoru neticelerinde üst sıralara basitçe yerleşebilmek artık muhtemel değil. Bunun sebebi de Web’in artık internet siteleriyle dolup taşmasından kaynaklanıyor. İki sözcüklü veya üç sözcüklü arama dizileri için yüksek dereceler elde etmek daha hakikatçi bir amaçtır.

Misalin: köpeklerle alakalı bir siteniz varsa, “köpek” veya “köpekler” anahtar sözcüklerini optimize etmeye çalışmayın. Bunun yerine, “köpek itaat eğitimi”, “minik köpek ırkları”, “köpek maması tarifleri” gibi anahtar sözcüklere odaklanmayı sınayabilirsiniz. Popüler bir veya iki sözcüklü anahtar sözcüklerde galibiyet tutmak güçtür. Bunun yerine daha az rekabet taşıyan, spesifik ama karışık olmayan anahtar sözcüklere odaklanmak en iyisidir.

Yapmanız gereken ilk şey, web sitenizin içeriğini belirleyen anahtar kelimeler bulmaktır. Kullanıcılarınızı iyi tanımanız ve sizi aramak için hangi arama dizilerini kullanacağını hipotez etkeniz gerekir. Başlangıçta Google Anahtar Kelime Tasarlayıcı’sından destek alabilirsiniz. İlgili görünen ve iyi bir arama hacmine sahip birkaç anahtar sözcüğü kısaca listeleyin. Optimize edeceğiniz anahtar sözcükleri seçerken, beklenen aylık arama rakamından daha çok anahtar sözcüklerin web sitenizle ilgilerini dikkate almalısınız. Dar anahtar kelimeler daha az arama yapılmalarına rağmen, kullanıcılar için genel aramalardan daha kıymetlidir zira kullanıcıların aradığını ayrıntılı olarak karşılarına çıkarır.

Yeniden bir misal ile açıklayalım: Web sitenizde bir köpek sahibi olurken nelere dikkat faktörüz gerektiğine dair bir kısmınız varolduğunu düşünelim. “golden retriever köpeği” anahtar sözcüğü yerine “golden retriever sahiplenmek” anahtar sözcüğü daha iyi netice verdiğini keşfedebilirsiniz. Bu sayfa yalnızca potansiyel Golden Retriever sahipleri için değil mevcut Golden Retriever sahiplerinin de ilgisine sürükleyecektir.


Anahtar Kelime Yoğunluğu

Sitenizi belirleyen ve kullanıcılarınızın alakasını sürükleyen anahtar sözcükleri seçtikten sonra, bir sonraki adım sitenizin anahtar sözcüklerini zenginleştirmek ve gaye anahtar sözcükleriniz için iyi bir anahtar kelime yoğunluğuna sahip olmaktır. Anahtar kelime yoğunluğu artık SEO için ehemmiyetli bir etken olmamasına karşın, anahtar kelime yoğunluğu, arama dizisi ile sayfanın ne kadar ilgili olduğu ile alakalı genel bir miktardır.Ortak fikir, anahtar kelime yoğunluğu ne kadar yüksek olursa, bir sayfa, arama dizisi ile o kadar ilgilidir. Önerilen yoğunluk, ikili veya üçlü anahtar kelime için %3 ile %5 arasındadır. Bu oranların yukarıyası çıkıldığında Google spam kuşkusuyla sıranızı düşürebilir.


Anahtar Kelime Yerleşimi

Anahtar kelimeler, yalnızca ölçü olarak değil aynı zamanda nitelik olarak da ehemmiyetlidir. Sayfa başlığınızda, header yaftalarında, ilk paragrafta ve URL’nizde anahtar kelime kullanmalısınız.


Url Ve Dosya Adlarındaki Anahtar Yerleşimi

Domain ve URL site hakkında çok bilgi verir. Misal olarak, köpeklerle alakalı bir siteniz varsa domainin bir parçası olarak “köpek” veya eşi olması gerekir. Sitenizin temel olarak köpek sahiplenme ile ilgili ise sitenizi “hayvandunyasi.com” yerine “kopek-sahiplendirme.com” olarak adlandırmak daha iyidir. Zira ilk misalde potansiyel olarak ufak bir anahtar sözcüğünüz yoktu ama ikinci misalde iki ehemmiyetli anahtar sözcüğünüz var.

Domain alırken tamahkarlı davranmamak gerekir, SEO bakış açısıyla, URL’de 5 anahtar kelime bulunması daha iyi fakat URL’nin ne kadar güç ezberleneceğini hayal edin. Dolayısıyla, URL’deki anahtar kelime rakamı ile site kullanışlılığı arasında bir denge kurmalısınız.3 anahtar sözcükten aşırısı balansı bozabilir.

Dosya adları ve kılavuz adları da ehemmiyetlidir. Çoğu zaman arama motorları, dosya biçiminde anahtar kelime barındıran sitelere öncelik verir. Misalin, “kopek-sahiplendirme.com/yavru-kopekler.html”


Sayfa Başlıklarındaki Anahtar Kelimeler

Sayfa başlığı da özel yerlerden bir tanesi. Zira <title> yaftasının içeriği çoğu arama motoruGoogle dahil tarafından görüntülenir. HTML’e göre title tag‘inin içini doldurmak gerekli değildir. SEO emellerine göre bu hoşlandığımız bir gidişat değildir.

Köpek misalinden devam edersek, “kopek-sahiplendirme.com” ‘un içinde <title>Köpek Sahiplen-Hayat Kurtar ve Evine Neşe Getir</title> gibi veya daha uzun bir başlık olabilir.


Header İçinde Anahtar Kelimeler

Klasikte başlıklar paragrafları ile alakalı alt mevzulara ayırır ve terbiyeyi açıdan bakıldığında, her paragraftan sonra bir başlığa sahip olmak çok manalı olmayabilir. SEO’ya göre bir sayfada fazla başlık kullanmak işe faydadır. Özellikle başlıklar anahtar kelime taşıyorsa; <h1>,<h2>,…..<h6> yaftalarının uzunluğu çok ehemmiyetli olmasa da okunulabilirlik açısından çok uzun olması iyi değildir.Dolayısıyla, URL’de olduğu gibi Header yaftalarda da uzunluğa dikkat etmelisiniz. Bir başka mevzu olarak da <h1> yaftayı genellikle ana başlıktır ve en büyük fontta yazılır. Uzun yazılırsa birden fazla satır dağılabilir ve bu da görüntü açısından hoş olmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Sitemizin içindeki bütün içerikler özgün olup kendimiz tarafından yazılmıştır.Kopyalanması yasaktır anlaşıldığında adli işlem başlatılacaktır.