Sayfa Hızı Nedir? Nasıl Hızlandırılır? - Blog Yağmuru

Haberler

Sayfa Hızı Nedir? Nasıl Hızlandırılır?

 Sayfa Hızı Nedir? Nasıl Hızlandırılır?

Sayfa Hızı Nedir? Nasıl Hızlandırılır?

Sayfa sürati, sayfanızda yer alan içeriğin ne kadar süratli yüklendiğinin bir ölçümüdür.

Sayfa Hızının Açılımı Nedir?

“Sayfa sürati” genellikle “site sürati” ile karıştırılır. Sayfa sürati bütün olarak “sayfa yüklenme süresi ya da “ilk bayt’a kadar geçen vakit” olarak belirlenebilir. Sayfa yüklenme süresi, bir içeriğin muhakkak bir sayfada bütün olarak ne kadar müddette görüntülendiğini sarihler. İlk bayt’a kadar geçen zaman da bilgilerin ilk bayt’ının tarayıcınıza ne kadar müddette geldiğini açıklar.

Nasıl ölçtüğünüz pek fark etmiyor, ne kadar süratli sayfalarınız varsa sizin için o kadar iyidir. Zira daha süratli sayfalar hem daha iyi arama motoru sıralamaları tutmanıza hem de daha iyi mutasyon oranına sahip olmanıza neden olur.

Sayfa Hızını Arttırmanın Yolları

Site sürati ve sayfa sürati Google’ın sayfa derecelendirmeleri için dikkate aldığı parametrelerdendir. Araştırmalar, Google’ın sayfa süratini ölçerken ilk bayt’a kadar geçen zamanı kriter olarak tanımladığını gösteriyor. Bu surattan yavaş olan bir sayfa sürati, dizinlemenizi negatif etkileyebilir.

Sayfa süratleri kullanıcı tecrübeleri için oldukça ehemmiyetlidir. Yüklenme süresi daha uzun olan sayfaların daha yüksek çıkma oranları olur ve kullanıcıların bu sayfalarda kalma süreleri daha hızlı sitelere göre daha azdır.

İşte sayfa hızınızı arttırmanın bazı yolları;

Sıkıştırma Yapın

150 bayt’tan daha büyük olan CSS, HTML ve JavaScript dosyalarınızın ebatlarını eksiltmek için sıkıştırmalar yapın. Bunun için Gzip gibi bir yazılım uygulaması kullanabilirsiniz.

Fakat fotoğraflarınız için Gzip kullanmayın. Bunun yerine Photoshop gibi bir program kullanarak fotoğraf dosyalarınızda sıkıştırmalar yapın.

CSS, JavaScript ve HTML’yi Küçültün

Kodunuzu optimize ederek sayfa süratinizi büyük miktarda iyileştirebilirsiniz. Bu harekâta; boşlukları, virgülleri ve öteki afaki kişilikleri kaldırmak da dahildir. Ayrıca kod yorumları, şekillendirme ve kullanılmayan kodları kaldırın. Google hem CSS hem de JavaScript için sıkıştırma  minify  öneriyor. Minifier , JS Compressor vb online vasıtaları kullanabilirsiniz.

Yönlendirmeleri Azaltın

Ziyaretçileriniz bir sayfadan başka bir sayfa yönlendirildiği zaman her seferine tekerrürden HTTP’nin cevap vermesini beklemek zorunda kalacaktır. Misalin şöyle bir manipülasyon yapmış olduğunuzu zannedelim: “ornek.com -> www.ornek.com -> m.ornek.com -> m.ornek.com/home” Buradaki 2 ekstra manipülasyon sayfanızı çok daha yavaş yapacaktır.

Tarayıcı Önbelleğini Kullanın

Tarayıcılar, bir ziyaretçi web sitenize geldiği zaman bir sonraki gelişinde sayfanın tamamını yine yüklemek zorunda kalmamak için fotoğraflar, tarz sayfaları ve JavaScript gibi bir hayli bilgiyi önbelleğe alır. Tarayıcı önbelleğini kullanmak sayfa süratini artıracaktır. Fakat önbellek için daha evvelden tanımlanmış bir son kullanma tarihi olup olmadığını hakimiyet etmelisiniz. Bunun için de YSlow gibi bir vasıta kullanabilirsiniz.Bu stil bir taşıt ile önbelleğe alma zamanınızı tanımlayabilirsiniz. Bu müddet genellikle 1 yıldır.

Sunucu Cevap Zamanını İyileştirin

Sunucu cevap zamanını etkileyen, sayfa kaynağından sunucunun kullandığı yazılıma kadar bir hayli etmen vardır. Sunucunun cevap verme zamanını iyileştirmek için yavaş olan bilgi tabanı sorguları, manipülasyonlar ya da önbellek yetersizliği gibi performans düşürücü meselelere göz atın ve bunları düzenleyin. En uygun sunucu cevap zamanları 200 milisaniyenin altında olanlardır.En iyi sunucu cevap zamanları için Türkiye lokasyonlu İHS  sunucu ve hosting paketlerini tercih edebilirsiniz.

Bir İçerik Dağıtım Ağı Kullanın

İçerik Dağıtım Ağları olarak adlandırılan CDN’ler içerik yükünü dağıtmak için kullanılan sunucu ağlarıdır. Teknik olarak içeriğinizin kopyaları muhtelif bilgi merkezlerinde depolanır ve böylece sitenize daha süratli ve tehlikesiz ulaşım sağlanır.

Görüntüleri Optimize Edin

Görüntüleriniz olması gerekenden büyük olmadığından ve doğru dosya formatında olduğundan emin olun. Misalin 16’dan daha az renk kapsayan grafikler için PNG, daha iyi görüntüler için ise JPEG kullanımı daha uygundur. Ayrıca görüntülerinizin web siteniz için sıkıştırılmış olduğundan emin olun.

Web sitenizde sık sık kullandığınız semboller ve düğmeler için şablon oluşturmak ismine CSS spriteler kullanın. CSS spriteler ile görüntülerinizi yalnızca bir defa yüklemeniz yeterlidir. Bu da daha az HTTP isteği anlamına kazanç. Böylece ziyaretçiler birden fazla görüntünün yüklenmesini beklemez ve yükleme vaktinden tasarruf sağlarsınız.

Tüm bu iyileştirme ve farklılıkları yaptıktan sonra Google Page Speed Tool ile yaptığınız farklılıkları hakimiyet edebilir ve tekerrür elde ettiğiniz sayfa sürati raporuna göre optimize edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Sitemizin içindeki bütün içerikler özgün olup kendimiz tarafından yazılmıştır.Kopyalanması yasaktır anlaşıldığında adli işlem başlatılacaktır.